Demre ilçesine (Kale) sadece 6 km uzaklıktaki Sura Köyü, adını antik dönemde “Soura” olarak anılan yerden alır. Aynı zamanda Sourai veya Sura olarak da bilinen bu antik kent, Andriake harabelerinin hemen yakınında konumlanmış ve Kaş’a giden yolu içine almıştır.
Sura, tarihi Myra şehrine yakın bir harabe yeridir. Eski zamanlarda rahiplerin balıkların davranışlarına dayanarak kehanette bulunduğu bir kaynak, bu antik kentin hemen yanında yer alır. Apollon Tapınağı ise akropolün batısındaki derin bir vadide yükselir. Tapınağın kalan basamakları, akropolün buraya merdivenlerle bağlandığını gösterir. Dor nizamında inşa edilen tapınak, hala arka cephede triglif ve metop sıralarından bir bloğu korumaktadır.Apollon Tapınağı’nın yanı sıra, bu alanda Bizans dönemine ait bir kilisenin yıkıntıları da görülmektedir.
Sura’ya yakın bir noktada, Trabenda antik kenti de bulunmaktadır. Burası da Roma dönemine ait kalıntılarla doludur, özellikle Roma Devri’ne ait kabartma figürlü lahitler dikkat çeker. Antik tarihçiler, Soura’nın, Apollon’un kehanet merkezlerinden biri olduğunu öne sürmüşlerdir. M.Ö. IV. yüzyılda diğer Lykia kentleri gibi varlığını sürdürmüştür.
Akropol, kalın surlarla çevrili küçük bir alanı kaplamaktadır. Kuzeyde dikdörtgen şeklinde bir kale oluşturan surlar, güneydeki kulenin izlerini bırakmamıştır. Bu sur duvarlarına bitişik odalar ve koridorlar ise diğer kentlerde bulunmayan özellikler taşır.
Akropolün güneydoğu köşesinde, kayalara oyulmuş Lykçe yazılı bir heykel kaidesi ve Apollon Sorias kültünü yansıtan rahip listelerini içeren bir stel dikkat çeker. Batıda ise kayalara oyulmuş merdivenlerle ulaşılan Apollon mabedi yer alır. Dor üslubunda inşa edilen mabet, kayaların öne doğru çıkarılıp aralarına yerleştirilen iki sütunla süslenmiştir. Mabedin yakınında kehanetin yapıldığı kaynak suyu bulunurken, arkasında Bizans dönemine ait bir kilise kalıntısı görülebilir. Çevremiz…