Kybele’nin Artemis’e Dönüştüğü Yer: Myra ve Efsanesi
Myra Antik Kenti Demre İlçe merkezinde yer alan antik Likya kentidir. Likya Birliğinin altı büyük kentinden biri olan Myra’nın M.Ö. 5. yy dan itibaren varlığını sürdürdüğünü kanıtlayan bulgulara rastlanmıştır. Aziz Nikolas’ın piskoposluk yaptığı yer olması ile ünlenen Myra Antik Kenti’nin adı “Yüce Ana Tanrıça’nın yeri anlamına gelmektedir. Myra’nın sakinleri, “Yüce Ana Tanrıça’nın yeri”; anlamına gelen Myra adına sikkeler basmıştır. Bu kentte yaşayanlar Artemis’e inanmış olup, sikkelerde Artemis, Anadolu’nun en eski tanrıçası Kybele’nin şeklinde tasvir edilmiştir.
Likya Konfederasyonu’nun altı önemli şehrinden biri olan Myra, üç oy hakkına sahiptir. İsmi, kurulduğu Myros Nehri’nden gelir. Bir zamanlar Likya Uygarlığı’nın merkezi olan Myra’nın öyküsü, kabartmalı mezarlarla süslü mezarlıklarından başlar ve Andriake Limanı’nda denizle buluşur. Bu özel yer aynı zamanda Tanrıça Kybele’nin Artemis’e dönüştüğü mekân olarak da bilinir.
Antik Tiyatro ve Mezarlar: Myra’da yer alan antik tiyatro, kaya mezarlarının üzerine kurulmuştur ve nehir nekropolündeki mezarlarla çevrelenmiştir. Bu kabartmalı mezarlar ve tiyatro, Roma dönemine ait önemli kalıntılardır ve günümüze sağlam bir şekilde ulaşan az sayıdaki antik tiyatrolardan biridir.
Demre Çayı’nın Rolü: Demre Çayı, birçok antik kentte olduğu gibi, alüvyon birikintileri ile zamanla kentin kaderini belirlemiştir. M.S. 7. yüzyıldan M.S. 9. yüzyıla kadar süren Arap akınları sonucunda Myra ‘da zapt edilmiş ve önemi azalmıştır. En parlak dönemini M.S. 408-450 arasında yaşayan Myra, Likya’nın başkenti olmuş ve Andriake limanıyla deniz ticaretine öncülük etmiştir.
Myra’nın, St. Paul ve arkadaşlarının uğradıkları şehir olması Hıristiyanlıkça da özel bir önem taşımaktadır. Çevremiz…